Kijk Jan Mankes

Gebonden, full colour, 64 pagina’s

Verschenen 23 april 2020

ISBN 978 94 92588 043

Prijs € 18,90

Kijk Jan Mankes is een ode aan de kunstschilder en graficus Jan Mankes, die op 23 april 1920 op jonge leeftijd in Eerbeek overleed. Zijn directe omgeving was voor hem een belangrijke inspiratiebron: de natuur, het weidse landschap, zijn naasten, maar vooral dieren vormen het onderwerp van zijn schilderijen, tekeningen en prenten. Wie kent niet zijn ‘Jonge witte geit’? Of de prachtige uilen, valkjes, kraaien en lijsters? Zijn werk kent talloze liefhebbers en inspireert tot de dag van vandaag vele figuratieve kunstenaars, schrijvers en dichters.

Het hart van dit boek wordt gevormd door kleurrijke afbeeldingen van Mankes’ mooiste schilderijen. Veertien bekende schrijvers en kunstkenners schreven bij hun favoriete kunstwerk een verhaal of een persoonlijke impressie. Han Boersma, Charlotte Caspers, Sjarel Ex, Hans Dorrestijn, Henk en Babs Helmantel, Yvonne Jagtenberg, Nicolien Kroon, Agave Kruijssen, Rob Møhlmann, Alexander Reeuwijk, Lydia Rood, Bas Steman, Ruben van Veen en Gerdien Verschoor leverden een bijdrage. Daarnaast schreven Marguerite Tuijn en Gerd Renshof een uitgebreide inleiding over Jan Mankes tijdens zijn vruchtbare Eerbeekse periode en over zijn eigenzinnige schildertechniek.

Kijk Jan Mankes is niet alleen een kleurrijk kijk- en ontdekkingsboek voor liefhebbers die Mankes reeds een warm hart toedragen, maar ook voor iedereen die deze kunstenaar beter wil leren kennen.

Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met  Stichting honderd jaar Jan Mankes.

Scroll naar boven
Scroll naar top